Corporate Finance
Corporate finance is een breed begrip en omvat alles wat te maken heeft met de financiering, strategie en financiën van een onderneming. In feite hebben alle bedrijven, groot, of klein, te maken met corporate finance. Het gaat om beslissingen op de lange- en korte termijn, met een bepaalde impact op de financiële huishouding.
Hierbij kan worden gedacht aan een bedrijf verkopen of een bedrijf kopen om groei te realiseren. Investeringen doen, of juist desinvesteringen. Afhankelijk van de strategie gaat het hierbij om het ‘creëren van aandeelhouderswaarde’ en de financiering van de onderneming.
Dat is een breed begrip.
In onze geïntegreerde dienstverlening speelt dit echter een grote rol; veel zaken komen hier immers samen. Hier komen immers uw cijfers aan bod, uw bedrijfsstructuur, fiscale afwegingen, strategie, alsmede een bepaald risicoprofiel van uw onderneming.
Hierbij geldt dat veelal bepalend is hoe derden, dus anderen, stakeholders, uw onderneming bekijken en langs welke lat uw onderneming wordt gelegd en gewogen.
Hieronder trachten wij enkele zaken nader uit te werken.
Bedrijf verkopen
Om een aantal redenen kan het gewenst zijn om uw bedrijf te verkopen. Hierbij speelt een groot aantal zaken een rol. Bent u ‘verkoop klaar’? Het is voor een directeur-grootaandeelhouder verstandig om al vroeg na te denken over de verkoop van de onderneming. Ook kan het in een conglomeraat en in verband met strategische keuzes van belang zijn om bepaalde activiteiten af te stoten. Dan speelt vooral de structuur een belangrijke rol: is die activiteit bijvoorbeeld eenvoudig af te splitsen?
U kunt hierbij ook denken aan de verkoop van een aandelenbelang aan derden, werknemers, management, of een fusie.
Voor de DGA gelden echter meer overwegingen dan ‘met pensioen gaan’. Immers, hoe zit het met de continuïteit van uw onderneming, wat zijn de marktontwikkelingen, heeft u voldoende personeel, bent u voldoende aantrekkelijk voor personeel, of financiers, kunt u ‘het verschil’ nog maken, of stuit u steeds op capaciteitsgrenzen?
Allemaal overwegingen die u tijdig moet maken.
Bedrijf kopen
U wilt verder groeien en heeft bepaalde ambities en een groeistrategie. Of u wilt uw marktaandeel vergroten. U wilt een concurrent verwerven om uw marges te kunnen vergroten. Er zijn vele redenen om een bedrijf te kopen. Er zijn ook veel risico’s verbonden aan de koop van een bedrijf. U, als koper, dient na de koop immers alle lasten van de gekochte onderneming te dragen. Lasten, of risico’s die u niet altijd vooraf kent. Bij het kopen van een bedrijf zijn er dus een aantal zaken om (goed) op te letten. Een te sluiten overeenkomst dient de nodige garanties van de verkoper te bevatten. U bent verplicht onderzoek te doen naar de risico’s binnen de gekochte onderneming. Een zogenaamd due diligence onderzoek is dus zeer aan te raden. U zult doorgaans de nodige activiteiten moeten verrichten ten aanzien van de financiering van de overname. Dit zijn complexe processen met relatief grote valkuilen waar u doorgaans de hulp van een ervaren adviseur goed kunt gebruiken.
Waardebepaling
Bij de koop, of verkoop van een onderneming is van belang dat u de waarde kent. Om tot een prijs te kunnen komen, of een positie in te kunnen nemen bij onderhandelingen, dient u uiteraard de waarde te kennen. Een waardebepaling geeft nooit een exacte uitkomst. Op z’n best is het een redelijke benadering op basis van de op dat moment bekend zijnde gegevens en inschattingen.
Het proces van het bepalen van de waarde bestaat naast een rekensom, vooral uit het verzamelen van kennis rondom de te kopen onderneming, de markt, toekomstverwachtingen, ontwikkelingen, bedreigingen. Hoe meer kennis wordt verkregen en hoe beter de inschattingen van de toekomstige resultaten kunnen worden gemaakt, hoe dichter de uitkomst van de rekensom de werkelijke waarde zal benaderen.
De rekensom bestaat dan uit een serie berekeningen, op basis van een methodiek, en voornamelijk een prognose over een planningsperiode en de bepaling van een risicoprofiel voor uw onderneming.
Wij hanteren daarbij de methodiek van de “Discounted Cashflow” en de zogenaamde “Adjusted Present Value”. Dit zijn de meest gangbare en algemeen gehanteerde methoden voor de bepaling van de waarde van aandelen waarvoor geen ‘open markt’ bestaat. Een voorbeeld van zo’n markt is een aandelenbeurs. Op die beurs ontstaat een koers die is gebaseerd op vraag en aanbod. Bij niet beursgenoteerde bedrijven is zo’n koers niet aanwezig en is veelal sprake van slechts één aanbieder (verkoper) en één vrager (koper).
Het is dus per definitie niet het geval dat een bedrijf altijd bijvoorbeeld ‘vier keer de winst’ waard is. Niet ieder bedrijf is hetzelfde, de vooruitzichten zijn ongelijk, er kunnen (grote) strategische voor-, of nadelen zijn; in feite is ieder bedrijf uniek en het waarderen van een onderneming is altijd maatwerk.
Financiering
Vaak is de lastigste hobbel in een koop- of verkooptraject de financiering. Het kan zinvol zijn om op voorhand, in ieder geval in een vroeg stadium, met een financier te overleggen. Een financier kan een bank zijn, of een investerings- of participatiemaatschappij (venture capital/ private equity), of ‘onderhands’ (derde financier), middels een leaseconstructie (op activa), of een combinatie van andere derden.
Ook kan worden gedacht aan een ‘vendor loan’. Dat is een lening die de verkoper van de aandelen verstrekt aan de koper van die aandelen.
Meestal zullen financieringen bestaan uit een bepaalde mix, gepaard aan een bepaalde inbreng van eigen vermogen en/of garanties door de koper. Omdat financieringen vaak complex zijn, is een goed begrip van corporate finance essentieel om een succesvolle mix van financieringsvormen te realiseren.
Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van financieringen van koop- en verkooptrajecten en kunnen u daarin bijstaan in dergelijke trajecten.
Transaction Services
In goed Nederlands noemen we de praktische begeleiding van overnames, aandelenoverdracht en financieringen ‘Transaction Services’. Onder die noemer vallen al deze zaken die samenhangen met dergelijke transacties. Hierbij kunt u ook denken aan ondersteuning in onderhandelingen, bijvoorbeeld ten aanzien van voorwaarden of risico’s. Ook vallen due diligence onderzoeken, contractkwesties, financieringskwesties, praktische kwesties bij overdracht en notariële afwikkeling hieronder.
In de afgelopen jaren hebben wij vele overnames, overdrachten en (bijbehorende) financieringen begeleid. Hoewel vaak het proces gelijk is, is iedere overname specifiek en vereist ervaring, deskundigheid en maatwerk.
Voorbeelden van transacties
Wij begeleiden gemiddeld rond 25 koop- en verkooptrajecten per jaar. Dit zijn grotere en kleinere overnames, maar iedere overname is complex. Wij geven u een representatieve greep uit de meest recente transacties die wij hebben begeleid als voorbeeld. Wij hebben dit waar nodig geanonimiseerd en/of hebben bepaalde gegevens weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Bekijk ze hier.