Ouwersloot Kerkhoven ESG

Bij Ouwersloot Kerkhoven zijn we ook volop bezig met ESG en geloven we dat duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid essentieel zijn voor een betere toekomst. We zijn ons ervan bewust dat onze keuzes en acties impact hebben op de planeet, en we willen ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Onze toewijding aan duurzaamheid komt tot uiting in de investeringen die we doen in onze medewerkers en in onze praktijken. Zo volgen wij regelmatig cursussen in duurzaamheid, zodat ons team goed geïnformeerd is over de laatste ontwikkelingen en best practices. Hierdoor kunnen we niet alleen onze eigen processen verduurzamen, maar ook onze klanten adviseren over duurzame bedrijfsstrategieën.

Geleidelijke invoering van ESG en CSRD verplichtingen

De begrippen ESG en CSRD worden nogal eens door elkaar gebruikt. ESG staat voor Environmental, Social, and Governance. Dus Milieu, Sociaal en Bestuur in het Nederlands. Het is een beoordelingssysteem waarbij bedrijven worden beoordeeld op hun duurzaamheidsprestaties. ESG is in feite het beleid.

CSRD ziet op verplichtingen en standaardisaties rond de rapportage van het ESG beleid.

De implementatie van ESG-rapportages verloopt geleidelijk. Dit geldt voor boekjaren die starten op of na:

  • 1 januari 2024: voor bedrijven die momenteel al onder de NFRD (= de voorganger van CSRD) vallen.
  • 1 januari 2025: voor grote bedrijven die momenteel niet onder de NFRD vallen.
  • 1 januari 2026: voor beursgenoteerde MKB-ondernemingen, evenals kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen.

 

Middelgrote en kleine bedrijven zijn minimaal tot boekjaar 2026 vrijgesteld van de CSRD, maar zij kunnen wel te maken krijgen met eisen van hun CSRD-plichtige klanten of leveranciers.

Onder de CSRD verplichting zullen alle grote bedrijven vallen die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:

  • Jaarlijkse omzet hoger dan €50 miljoen
  • Balanstotaal van meer dan €25 miljoen
  • Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

Ook kleinere bedrijven

Wij hebben gemerkt dat middelgrote en kleine bedrijven, worden bevraagd door hun relaties aangaande hun ESG beleid en rapportages. Kleinere bedrijven zijn veelal toeleverancier van grotere bedrijven die verplicht zijn de gehele keten in hun beleid te bezien. Zodoende is dit ook voor kleinere bedrijven niet zomaar een ‘ver van mijn bed’ gedoe.

Commerciële belangen

U kunt er in commerciële zin dus goed aan doen om te starten met een dergelijke rapportering. Van belang is dat u in dit proces nagaat welke elementen voor u en uw organisatie van het grootste belang zijn. Dat kan bij voorbeeld ‘fair trade’ zijn, ontwikkeling van bepaalde technische procedés die milieuwinst op zullen leveren, het gebruiken van bepaalde grondstoffen met bepaalde keurmerken, zoals FSC-hout, de inzet van mensen met een beperking en/ of een achterstand op de arbeidsmarkt. Uw inkoopbeleid kan gericht zijn op bepaalde kwaliteiten, of andere elementen die u van groot belang acht om over te rapporteren en binnen dit kader vallen.

ESG beleid gaat niet slechts, of uitsluitend, over CO2 uitstoot. Het gaat er om dat u kenbaar kunt maken op welke manier u en uw organisatie bijdragen aan verbetering en vooruitgang.

Op termijn zal dit naar de verwachting van beleidsmakers het verschil gaan maken in uw commerciële beleid en uw commerciële kansen.

Te zien is dat bepaalde gemeentes, investeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen en dergelijke, maar ook ‘gewoon’ uw bank, interesse hebben in de maatschappelijke impact van uw organisatie en daarmee rekening houden.

Verschillende ondernemingen doen nog slechts zaken met partners met bepaalde ratings op het gebied van ESG en het belang van dergelijke rapportages neemt dus ook sterk toe.

 

Ons advies

Maak gebruik van de mogelijkheden die CSRD u biedt. In feite is sprake van een flexibel systeem, waarbij managementkeuzes belangrijk zijn en ook worden gevraagd.

Wij zien daarbij dat onze klanten veelal ‘unique selling points’ naar voren kunnen brengen in hun streven naar commercieel succes. Dit zijn dan de oprechte zaken waarbij te denken valt aan anti omkopingsprocedures, procedures die kinderarbeid, of slavernij tegengaan bij fabrieken die toeleveren, milieumaatregelen en/ of fair trade in de productie van grondstoffen, ‘beter leven’ procedures in de voedingsindustrie, etc. etc.

We kunnen hier vele voorbeelden geven, maar u kunt zich voorstellen dat;

  •  een fabrikant van banden graag naar voren brengt hoe hij middels een recyclingproces dat hij zelf heeft ontwikkeld, nu een zeer forse besparing realiseert op het gebruik van grondstoffen.
  • een leverancier die goederen laat produceren in China, middels verschillende procedures en controles zekerstelt dat geen sprake is van kinderarbeid en slavernij in de fabrieken die voor hen produceren.
  • een fabrikant van chocolade producten graag naar voren brengt dat uitsluitend ‘fair trade’ grondstoffen worden verwerkt.
  • een vleesverwerkend bedrijf graag rapporteert over het ‘beter leven’ programma van het door haar verwerkte vlees en de wijze waarop dat is verwerkt

 

U kunt zich kortom voorstellen dat bedrijven ook met enige trots rapporteren over bijdragen aan de maatschappij waar zij bedrijfsmatig in investeren en waar zij ook trots op zijn en waarmee zij een verschil maken op de markt.

Wij staan voor u klaar!